9 Viitorul, unde te vezi peste 10 ani? Întrebare cu sau fără sens?
Viitorul, unde te vezi peste …
5 ani?
Dar peste 10 ani?
Dar peste 50 ani?
Sunt întrebări cu sens în domeniul Resurselor Umane, dar care își pierd din putere, claritate, seriozitate și sens din două motive:
- Cel care le adresează nu cunoaște sensul pentru care sunt adresate. Psihologia din spatele răspunsului.
- Cel care răspunde încă nu și-a răspuns el singur la această întrebare. Evident în această situație primirea unei astfel de întrebări pare cel puțin penibilă sau ridicolă.
Dragi recruiteri, dacă așteptați drept răspuns la această întrebare (în cazul în care încă o mai adresați în cadrul interviurilor fiindcă așa ați auzit că „dă bine”) – „În cadrul acestei companii, pe aceeași poziție sau, dacă există posibilitatea de avansare, pe una superioară”, vă spun că e ok. Been there, done that. Și e ok. Cu toții am fost la un moment dat începători.
Nu avem însă absolut nicio scuză să rămânem începători. Fiecare zi poate fi o nouă oportunitate de învățare, de dezvoltare, de devenire.
Dragi candidați care primiți această întrebare și o găsiți fără sens, vă propun exercițiul de mai jos. Este un exercițiu de autocoaching.
O modalitate simplă de a descoperi ce îți dorești cu adevărat este să îți vizualizezi viitorul îndepărtat. Imaginează-ți că ești un bunicuț/o bunicuță cărunt(ă). Stai pe o piatră de munte, sub cerul plin de stele, lângă un foc mare de tabără împreună cu nepoții tăi, care îți cer cu ochii sclipind de curiozitate să le spui „încă o întâmplare interesantă din viața ta”.
Ai dori să le spui o poveste despre cum ți-ai ratat șansa de a-ți împlini un vis fiindcă ai fost prea speriat, sau prea influențat de părerea altuia care ți-a spus că „nu poți”?
Sau ai dori să le spui că, în ciuda tuturor condițiilor vitrege sau a persoanelor care nu au crezut în tine, ai stăruit în valorile și credințele tale și ai realizat ceva absolut spectaculos?
Rolul omului de resurse umane nu este acela de a „identifica mincinosul”. Nici de a-l prinde pe candidat „în offside”.
Nici rolul candidatului nu ar trebui să fie acela de a „se vinde cât mai bine”. Și nici de a „spune ce vrea angajatorul să audă”.
În cadrul unui interviu de angajare, scopul este unul comun: acela de a discuta posibilitatea unei colaborări avantajoasă de ambele părți. De a identifica dacă oferta, valorile și așteptările companiei se întâlnesc cu abilitățile, valorile și așteptările candidatului.
Am întâlnit foarte mulți angajați nemulțumiți care deja trecuseră la stadiul de agresivitate pasivă îndreptată spre angajator.
Am fost un angajat nemulțumit. Demotivat. Been there, done that. Again.
Cred și am susținut mereu că dragoste cu forța se numește viol. Iar în mediul organizațional nu e nimic diferit.
Un angajat demotivat, pasiv agresiv și instigator face muuult mai mult rău decât unul lipsă.
Iar un mediu de lucru care nu îți mai satisface nevoile este muuult mai nociv pentru propria sănătate decât o schimbare profesională. Sau o discuție sinceră cu angajatorul, în care să găsești empatie, siguranță, înțelegere și un mediu lipsit de judecată.
Pentru a ajunge însă la nivelul acesta de conștientizare, este nevoie de multă muncă cu sine, dar totuși, cum poti face totuși asta?
Pentru a dezvolta conștientizarea de sine, sunt câțiva pași simpli pe care îi poți urma:
- Auto-reflecție: Alocă timp pentru a reflecta asupra propriilor gânduri, sentimente și acțiuni.
- Jurnalizare: Păstrarea unui jurnal în care să-ți notezi gândurile și sentimentele zilnice poate ajuta la identificarea tiparelor și tendințelor în comportamentul tău.
- Meditație și mindfulness: Practicile de meditație și mindfulness te pot ajuta să fii prezent în momentul actual și să observi gândurile tale fără a le judeca.
- Căutarea feedback-ului: Întreabă prieteni sau colegi de încredere pentru a obține perspectiva lor cu privire la comportamentul și reacțiile tale.
- Învățare continuă: Explorează subiecte care te interesează și care te ajută să înțelegi mai bine lumea și pe tine însuți. Citește cărți, ascultă podcast-uri sau participă la cursuri.
- Terapie sau consiliere: Un terapeut sau consilier poate fi o resursă valoroasă pentru dezvoltarea conștientizării de sine. Aceștia te pot ghida în explorarea gândurilor și sentimentelor tale și te pot ajuta să dezvolți strategii pentru o mai bună gestionare a lor.
- Analiza și acceptarea: În timp ce îți dezvolți conștientizarea, este important să fii deschis și să accepți lucrurile pe care le descoperi despre tine, chiar dacă acestea pot fi dificile sau inconfortabile.
- Practică răbdarea: Conștientizarea de sine este un proces continuu și poate necesita timp. Este important să fii răbdător cu tine însuți pe parcursul acestei călătorii.
Impossible is nothing!
Viitorul, care este acesta până la urmă?
It all starts with a drop of mindfulness :)