3 Ce este starea de mindfulness?
Mindfulness, ce este?
“The awareness that emerges through paying attention on purpose, in the present moment, and non-judgementally to the unfolding of experience moment by moment.”
– John Kabat-Zinn PhD, the Director of the Centre for Mindfulness at the University of Massachusetts
Starea de mindfulness
La modul cel mai simplu, starea de mindfulness înseamnă să fii conștient de ceea ce (ți) se întâmplă, în timp ce se întâmplă totul. Atunci când ești prezent, îți îndrepți atenția în mod conștient spre ce se întâmplă în jurul tău, în gândurile tale, cu emoțiile tale, cu corpul tău.
Starea de mindfulness sau starea de conștiență a momentului prezent presupune apăsarea unui buton de pauză în agitația zilnică pentru a-ți oferi un moment cu tine însuți. Înseamnă că, preț de câteva minute, respiri, simți, trăiești momentul de „aici și acum”. Că îți focusezi întreaga atenție asupra momentului prezent – senzații corporale, stare psihică și emoțională, auz, miros, respirație – și îți dai voie să simți, să trăiești momentul prezent exact așa cum este el, fără a (te) judeca, acceptând tot ceea ce se întamplă în aici și acum.
Mindfulness este un concept cu practici străvechi, redevenind „la modă” dintr-o necesitate. Necesitatea tot mai acută a omului modern de a se reconecta cu sine însuși, de a depăși stările frecvente de anxietate, de a deveni mai rezilient într-o lume incertă și aflată în permanentă schimbare, de a fi mai prezent în viața sa, de a se redescoperi pe sine, de a redeveni actorul principal în propria viață.
Cel puțin o dată sunt convinsă ca am experimentat cu toții una din următoarele situații: persoana din fața noastră vorbea cu noi, însă nu auzeam/înțelegeam nimic din ceea ce spunea; am citit o carte și a fost nevoie să reluăm de câteva ori un fragment fiindcă nu am înțeles ceea ce am citit, am trecut pe lângă o persoană pe care o cunoaștem fără a o vedea, am trecut pe „rosu” la semafor fără să ne dăm seama, am citit un mesaj primit și am fi putut jura că nici măcar nu am primit acel mesaj, copiii sau soțul ne povestesc pe mașină, pe drumul spre casă despre cum le-a fost ziua, iar noi nu ne putem gândi decât la ce task-uri nu am reușit să îndeplinim și obiectivele zilei de mâine, iar lista poate continua.
Ei bine, în toate aceste situații noi nu suntem, de fapt, prezenți în „aici și acum”. Facem lucruri în modul automat, pe care nu le dorim, uităm lucruri importante, nu suntem cu adevărat prezenți la evenimente pe care dorim să le păstrăm în amintire, luăm decizii care nu ne reprezintă și ajungem să trăim o viață pe care, la un moment dat, nu o mai recunoaștem, nu ne mai regăsim în ea.
Prin practicarea stării de mindfulness învățăm să ne acceptăm, să fim mai blânzi cu noi și cu cei din jur, să empatizăm mai ușor. Învățăm să ne relaxăm, să fim mai conectați la simțurile și sentimentele noastre, să integrăm experiența acumulată până în prezent și să răspundem la stimuli în loc să reacționăm.
Mare parte din suferință și anxietate se datorează faptului că trăim zilnic având regrete despre trecut, ne îngrijorăm cu privire la viitor și judecăm momentul prezent.
În momentul în care începem să trăim mindful, perspectiva noastră despre noi înșine, despre ceilalți și despre lume în general începe să se schimbe. Și asta se întamplă, în general, datorită faptului că ne aflăm într-o poziție favorabilă pentru a înțelege natura evenimentelor care au loc în jurul nostru.
Concentrându-ne pe momentul prezent, vom avea o percepție mai clară asupra comportamentelor, motivelor și intențiilor celorlalți.
Însă cel mai important este faptul că ne vom înțelege mult mai bine propriile noastre gânduri, comportamente, emoții și sentimente.
Ne aflăm în mijlocul unei adevărate revoluții de practicare a stării de conștiență – lideri, directori importanti de companii, atleti profesioniști, oameni aflați într-o criză existențială, părinți stresați, mame copleșite sau nesigure, adolescenți aflați în criză de identitate, cu toții se declară uluiți de beneficiile practicării mindfulness.
Mai mult decât atât, Google oferă cursuri gratuite de mindfulness angajaților săi, iar participanții s-au declarat mai calmi, mai răbdători și mult mai capabili de ascultare activă. De asemenea, angajații Google participanți în program spun că acesta i-a ajutat să gestioneze stresul și să își ventileze emoțiile mult mai bine.