2 Beneficiile practicării stării de mindfulness – Grateful to live in the present

Beneficiile practicării stării de mindfulness

2 Beneficiile practicării stării de mindfulness – Grateful to live in the present

Beneficiile practicării stării de mindfulness

Beneficiile practicării stării de mindfulness sunt multe, dar până acolo haideți să ne gandim care sunt acele cateva obstacole, din viața noastră, pe care le întampinam zi de zi.

Deși vedem, în multe anunțuri de angajare, o cerință obligatorie pentru viitorul angajat, aceea de a fi multitasking, cele mai recente studii arată că, de fapt, multitaskingul ne face mai ineficienți si mai predispuși la a face greșeli.

Din dorința de a ne dezvolta abilitatea de a fi multitasking și de a o trece in CV (curriculum vitae), ne antrenam, de fapt, să nu ne mai concentrăm la momentul prezent, să tratăm cu superficialitate sarcinile, fiind deja cu gândul la următoarele activități pe care le avem de făcut. Trăim astfel pe pilot automat, bem cafeaua în timp ce verificăm e-mailurile sau contul de Facebook, având în același timp pornit televizorul și suntem cu o ureche la ce s-a mai întâmplat în lume de la ultimul buletin informativ.

Sigur că, la finalul zilei, privind în urmă la cât de multe sarcini am tăiat de pe agendă, putem să ne considerăm super eficienți, însă cu ce am rămas la final de zi?

Putem spune că am trăit cu adevărat, sau ne tânguim că „a mai trecut o zi din viața noastră”?

Am simțit gustul tare al cafelei în timp ce i-am dat rapid drumul pe gât, sau a fost doar un strop de energie artificială, menită să ne ajute să fim (și azi) multitasking?

Ce am făcut pentru noi, pentru sufletul nostru, pentru sănătatea și liniștea noastră emoțională?

Cât de bine ne-am dus la bun sfârșit sarcinile? Cât de calitativă putem spune că a fost activitatea noastră de la birou?

Ne-am ascultat cu adevărat fiul, în timp ce ne povestea cu bucurie și înflăcărare despre singurul gol al meciului pe care l-a marcat, iar noi eram cu o ureche la radioul pornit din mașină?

Ne-am ințeles cu adevărat soțul/soția care ne spunea cât de greu i-a fost astăzi la birou, când de fapt, vroia să ne transmită că are nevoie de o pauza?

Iar apoi ne tânguim că suntem stresați, anxioși, că timpul este inamicul nostru, că nu ne mai înțelegem cu copiii/soțul/părinții, ca nimeni nu ne înțelege.

Ei bine, acesta este momentul în care avem nevoie de o pauză pentru noi. E momentul să ne reconectăm întâi cu noi, apoi cu cei dragi nouă. Sigur că, a practica mindfulness, nu înseamnă că vom avea mai puțini distractori în jurul nostru, ci că îi vom gestiona mai bine.

Beneficiile practicării stării de mindfulness sunt nenumarate, iar mai jos o sa identificăm cateva dintre acestea:

  •  Vei simți mai multă blândețe și compasiune;
  • Te va face să fii mai puțin nevrotic – nevrotismul este unul din cele cinci trăsături principale evaluate de inventarul de personalitate Big Five; persoanele care obțin scoruri ridicate pe scala de nevrotism sunt mai predispuse la stări de anxietate, îngrijorare, teamă, frustrare, invidie, gelozie, vină, depresie și singurătate. Persoanele nevrotice, de regulă, tind să evalueze situațiile cu care se confruntă, mult mai grave și amenințătoare decât sunt în realitate;
  • Te  va ajută să te accepți, să te ierți, te face să devii mai agreabil, mai autentic prin simplul fapt că ești mai atent la tine, înveți să te iubești, să te concentrezi pe calitățile tale, să le pui în valoare, să le dezvolți;
  • Ancorarea în „aici și acum” îmbunătățește conștiința de sine și autocontrolul

„Când ai pace interioară, atunci reușești automat în ceea ce faci. Cu cât ești mai tăcut în interior, cu atât gândurile și acțiunile tale devin mai puternice.”

Sri Sri Ravi Shankar

Autoeducându-te să trăiești în prezent, să meditezi zilnic câteva minute, te ajută să te eliberezi de stres, lăsându-ți mintea clară si împrospătată. Prezentul este „câmpul de luptă” al tuturor acțiunilor – când mintea noastră este în prezent, acționăm în deplină conștiență.

  • Te ajută să trăiești viața fără a judeca – fără a te judeca pe tine pentru ceea ce simți sau faci, fără a-i judeca pe ceilalți pentru deciziile pe care le iau, pentru felul în care reacționează, pentru acțiunile lor. Iar asta ajută la „a nu pune la suflet” tot ceea ce se întâmplă în jurul tău;
  • Reduce presiunea arterială – focusându-ne pe respirație, pe liniștire, oferim și corpului nostru o pauză binemeritată;
  • Întărește sistemul imunitar;
  • Îmbunătățește activitatea cognitivă și memoria.

Practicarea și exersarea stării de mindfulness și meditație nu necesită, obligatoriu, ghidare specializată.

Deși prin practicarea stării de mindfulness putem observa foarte multe beneficii și schimbări în bine în viața noastră, asupra sănătății noastre fizice și psihice, în relația cu noi și cu ceilalți, în rezolvarea problemelor de natură emoțională sau existențială, este important de menționat faptul că practica aceasta nu este precum un paracetamol – bun la toate durerile – ci poate aduce în conștiință traume, amintiri, trăiri demult îngropate în inconștient. Iar dacă, după câteva sesiuni de practică începem să ne simțim anxioși, temători sau depresivi sau apariția unor atacuri de panică, este important să căutam ajutor specializat.

Share this post

Abonează-te la newsletter-ul Mindfulness Psychology

* indicates required